پنل بررسی چالش ها و راهکارهای توسعه مکانیزاسیون در مرحله برداشت گیاهان دارویی
یکی از سخت ترین و شاید پر هزینه ترین مراحل در کشت گیاهان دارویی، عملیات برداشت بوده که همواره جزو دغدغههای اصلی کشاورزان این حوزه میباشد. همچنین کمبود نیروی کارگری ماهر در زمان برداشت و محدود بودن دوره برداشت نیز باعث تشدید این مسئله میشود. شایان ذکر است که روش برداشت و جمع آوری گیاهان دارویی نیاز به مهارت بالایی داشته به طوری که میتواند به طور مستقیم بر کمیت و کیفیت محصولات استخراج شده در مرحله فرآوری گیاهان دارویی اثر گذار باشد. تمام این دلایل اهمیت توسعه مکانیزاسیون و بکارگیری فناوریهای مدرن را که بتوانند ضمن کاهش هزینه، بهره وری لازم را افزایش دهند، بیش از پیش نمایان میسازد.
از سوی دیگر با توجه به اینکه بسته به نوع گیاه دارویی، اندامهای مختلفی مانند گل، ساقه و حتی بذر نیاز به برداشت دارند، بنابراین نیاز به ادوات و ماشینهای تخصصی در این حوزه، از جمله چالشهایی است که فعالان حوزه گیاهان دارویی از تولیدکننده گرفته تا محققین و مجریان حوزه گیاهان دارویی با آن درگیر هستند. به عنوان نمونه با وجود پیشرفت و توسعه فناوری در زمان کنونی، هنوز تولیدکنندگان گیاهان دارویی از وجود ماشینهایی مانند برداشت گل محمدی، برداشت زیره، برداشت گیاهان دارویی سرشاخه و … محروم هستند. البته ناگفته نماند که نمونههایی به صورت تحقیقاتی و حتی گاهاً تجاری تولید شده ولی نتوانسته پاسخگوی نیاز فعلی کشور باشد.
لذا موضوع پنل پیشنهادی میتواند ضمن بررسی دلایل مطرح شده و چالشهای حوزه برداشت گیاهان دارویی، راهکارهای موثری را از سوی متخصصین مختلف این حوزه به صنعت، تولیدکنندگان و علاقه مندان ارائه نماید.